Szüreti pillanatkép
Milyen volt a 2007-es évjárat? Kedvezett az időjárás különösen valamelyik fajtának?
Két részben szüreteltünk: az Esküvébe szánt olaszt és rajnait teljes érettségben szedtük, a fajtaborok alapanyagát pedig Mindenszentek után, amikor a borok 20%-a már töppedt volt. Szeptember elején túléltünk 300 mm esőt, úgyhogy összességében szép évjáratot kaptunk. Az olasz és a rajnai jól botrytiszesedett, csak úgy, mint a szürkebarát. Bár ez utóbbi fajtánál ez nem meglepetés, minden évben kisebb-nagyobb mértékben megjelenik rajta a botrytis.
Van a 2007-es borok közül személyes kedvence?Talán az olasz, mert ennyire citrusos, ennyire gazdag rizlinggel errefelé, beleértve az általam ismert szlovén területeket is, még nem találkoztam. 10 g/l maradékcukra mellett.
Szőlővel kapcsolatban, mi foglalkoztatja mostanában?
Először is az, hogy milyen bort fog adni az idén először szüretelt csókaszőlő és pinot noir. Másrészt az, hogy az egyelőre nagyon szép idei muskotályból milyen borok fejlődnek, mert ez ugye mindig zsákbamacska.
Hogy áll az idei szüret?
Épp ma is szüretelünk, a rajnait. A csókaszőlő és a Kerkaborumba szánt furmint meg hárslevelű van még tőkén. A többi must még szépen forr és egyelőre nagyon finomak. A traminit például úgy lehet inni, mint a teát és úgy üt, mint a toronyóra. Már fűtjük a kemencét, készítjük a csülköt, van a kertből még vöröshagyma, a munka végeztével leülünk, az ablakon szépen besüt a nap, eszünk egy jót és nem is kívánunk mást az élettől.
Bortarsasag.hu
< Előző | Következő > |
---|