Az ember nem rájön valami lényegesre, hanem megsúgják neki odaföntről. Aki ezt tudja, lehajtja a fejét, és azt mondja, megsúgták. Nincs a földön semmi sem ok nélkül...
Bussay László

Netbirtok

Egy kis menedék a szőlőhegyen. Ez a kis netbirtok újjá akarja éleszteni a régi szőlőhegy világát. Újjá akarja építeni a ledőlt bástyákat, az enyészet világát, hogy újra élettel teljen meg a hegy, s a pince. Emlékezni, s újra átélni szeretne egy régi értékrendet. E sorok írója egy műegyetemet végzett srác, aki a jövőben a borral is szeretne foglalkozni.

Dr Bussay László borairól megjelent írások

Bussay Olaszrizling 2007

A Művelt Alkoholista (alföldi merlot) 2008.december 30.

Még valamikor a nyár elején kóstoltam hordómintaként, és két korty után elaléltem. A 2007-es Bussay-kínálatnak végül ez lett a legdrágább darabja. Sajnálom, de megértem. Az árral ellátott és egész palackos találkozás kevésbé volt katartikus, mint a nyári futó. Egyrészt nyilvánvaló gazdagság, teltség, krémesség, gyümölcsözön, végtelen lecsengés stb., másrészt azért kíváncsi volnék a maradékcukormentesre. Mert az édes fed is (papíron egyébként száraz). E finoman csomagolt gáncs ellenére többször megfordult a fejemben, hogy talán ez minden idők legnagyobb magyar olaszrizlingje (külföldieket kóstolt már valaki?). Az illat komótosan bontakozik, érdemes vele várni, és 10 C° fölé engedni. Onnantól kezdve tömör és gyönyörű: méz, akácvirág, őszibarack. Kóstolva késői szüretes, nagy tokaji NLH-eket idézően krémes, selymes, olajos. Nem tudom, hogy mennyi cukor maradt benne, de gyanítom, hogy a félszáraz határán táncol (azóta megtudtam, 10 gramm). A korty gazdagon gyümölcsös, kerek és elegáns. A lecsengésben rátesz még egy lapáttal, szinte robban a finisben. Minden ismert motívum felidéződik és felnagyítódik, márpedig sokak szerint erről ismerszik meg a nagy bor.
7 pont