Bussay László a jó magyar bor egyik veteránja. Csörnyeföldi Szürkebarátja pedig bejáratott magyar klasszikus, amelyet én minden évben kötelességszerűen megvásárolok azzal bíztatva magamat, hogy egy „vertikálisra” gyűjtök (az eredmény: egy újabb porlepte doboz a pincémben, amely a soha el nem érkező „különleges alkalomra” vár). Bussay Szürkebarátja egyértelműen megnyerő és expresszív bor, amely a maga erőteljes borsos mineralitásával a nem túl távoli Badacsony és Somló világát idézi, ám azoknál valamivel gyümölcsösebb. Hasonló stílust képvisel a Tramini, és az igen kedvező árú Esküvé is. Érett, telt, és expresszív borok; inkább Monica Belluccira, mint Keira Knightley-ra, inkább Bruce Willis-re, mint Ethan Hawke-ra hajaznak. És ez egyáltalán nem baj, ahogyan ezt bármely filmrajongó megerősítheti.
Figyelembevéve a fenti leírást igazán kíváncsi voltam Bussay Rajnai Rizlingjére, ez a fajta ugyanis nem tűnik eszményi alanynak a beluccii arányok kidomborításához. Kellemes meglepetésben volt részem. Kétségtelenül nem az az áttetsző, kristályosan tiszta, gyümölcsös rizling, amelyet a Rajna vagy Mosel környékéről megszokhattunk, de szépen hozza a fajtára jellemző jegyeket borsos mineralitással, jó egyensúllyal, finomra hangolt tiszta terroir kifejeződéssel, és Bussay más borainak határozott maradékcukros jellegével ellentétben szárazon. Rizlinghez képest a koncentráció és a test meglehetősen nagynak tűnik - ez némileg a pfalzi stílust idézi, ami egyáltalán nem rossz dolog, ahogyan ezt bármely rizling-rajongó megerősítheti. Az egyetlen negatívum az aromák viszonylagos erőtlensége és a komplexitás hiánya: a fekete bors, a nedves kő és a zellerszár kombinációja rizlinghez mérten elég sovány, de legyünk türelemmel, hiszen még csak két éves.
Minél hosszabban pihent a poharamban, annál felismerhetőbb lett, hogy ez egy magyar bor. A rizling-jelleg lassanként elhalványult, és a Somlóra, Badacsonyra és Zalára jellemző almás, körtés, borsos, zsíros, vulkanikus jegyek meghökkentő erővel jelentkeztek. Hogy a termőterület végül le fogja győzni a fajtajelleget, az a magasabb hőmérsékletű kóstolásnál is bebizonyosodott: a 15 celsius egy német vagy osztrák rizlingnek egyáltalán nem eszményi hőfok, de ezúttal az ízek és a mineralitás újabb rétegeit tárta föl. Ez még mindig Monica Bellucci, de mintha a szürkebarátbéli fellépése óta átrágta volna magát egy polcnyi Dosztojevszkij regényen. Ez pedig igencsak izgalmasan hangzik, ahogyan azt bármely irodalombarát megerősítheti.
[Wojciech Bonkowski]
Netbirtok
Egy kis menedék a szőlőhegyen. Ez a kis netbirtok újjá akarja éleszteni a régi szőlőhegy világát. Újjá akarja építeni a ledőlt bástyákat, az enyészet világát, hogy újra élettel teljen meg a hegy, s a pince. Emlékezni, s újra átélni szeretne egy régi értékrendet. E sorok írója egy műegyetemet végzett srác, aki a jövőben a borral is szeretne foglalkozni.
Bussay-sarok
interjúk, cikkek, borok
- Csörnyeföldi Krónikák I.
- A borászkodás genetikai terheltség, olyan mint az őszülés vagy a kopaszodás
- Évértékelő
- Zala.hu - A jó bor titka...
- Pécsi Borozó - Pincelátogatás
- tothsandorvideo
- Bortársaság, 2008 november
- Deluxe Magazin, 2008 május
- Magyar Demokrata
- Zalamédia, 2007 március
- Gusto magazin, 2007 február
- Zalai hírlap, 2007 január
- Nemzetközi Gastroblues Fesztivál
- Muránia, 2006
- Borbarát magazin 2004 tavasz:
- Zalamédia, 2004 január
- Borbarát magazin, 2000 ősz
- Bussay Olaszrizling 2008
- Bussay Pinot Noir 2009
- Bussay Csókaszőlő 2009
- Bussay Olaszrizling 2007
- Bussay Rajnai Rizling 2008
- Bussay Tramini 2008
- Bussay Pinot Noir 2008
- Bussay Csörnyeföldi Rajnai Rizling 2007
- Bussay Csörnyeföldi Sárgamuskotály 2007
- Kerkaborum Furmint Reserve 2007
- Kerkaborum Furmint 2007
- Bussay 2007-es kóstoló
- Bussay Olaszrizling 2007
- Bussay Olaszrizling 2007
- Bussay Olaszrizling 2007
- Bussay Tramini 2007
- Bussay Szürkebarát, 2007
- Kerkaborum Vörcsöki Furmint 2006 (palack)
- Bussay Tramini 2007
- Bussay Esküvé 2004
- Csörnyeföldi Rajnai rizling 2006 (rezeda)
- Kerkaborum Vörcsöki Furmint 2006 (vörös és fehér)
- Bussay Esküvé 2006
- Kerkaborum Vörcsöki Furmint 2006
- Szürkebarát 2006
- Esküvé 2006
- Tramini 2006
- Turbórizling
- Esküvé 2005
- Szürkebarát 2005
- Tramini 2005
- Botrytis Tramini (édes) (korlátozott) 2006
- Szürkebarát 2005-06
- Esküvé 2005-06
- Olaszrízling 2003
- Tramini 2005
- Tramini 2003
- Bussay Esküvé 2006
- Bussay Rajnai Rizling 2006
- Bussay Esküvé 2003
- Bussay Olaszrizling 2006
- Bussay Szürkebarát 2006
- Bussay Esküvé 2006
- Bussay Esküvé 2005
- Bussay Szürkebarát 2003
- Bussay Szürkebarát 2005
- Szürkebarát 2005
- Esküvé 2004
- Esküvé 2005
- Esküvé 2005
- Bussay Esküvé 2005
- Olaszrizling, Sárga muskotály, Tramini 2003
Dr Bussay László borairól megjelent írások
Bussay Rajnai Rizling 2008
A Művelt Alkoholista - 2010. október