Traminit én alig, sőt testületileg is alig kóstolunk. Jó ideig a partvonalról figyeltem, hogy a 2007-es Bussay a Borbarát 4 ½ csillaga nyomán kultuszborrá emelkedik, de amikor Radován készletpörgető akciót hirdetett, lecsaptam. Vettem egy Bussayt, meg egy Somlói Apátságit. A nagy olcsóságért drágán fizettem, mert az előbbi dugós volt, az utóbbi pedig hidegen hagyott. Mielőtt újabb fél évtizedre lezártam volna a tramini-dossziét, tettem még egy próbát, és leesett az állam.
Szokok sírni, hogy kevés az igazán elegáns magyar fehér (aztán meg kilenc pontot adok a somlói vadnak). És nem kimondottan Bussay László az, akinek a boraitól a fiatalon megvalósuló egyensúlyt várom. Szóval, nem voltam fölkészülve erre az élményre. Utoljára a Domäne Wachau 2007-es Kellerberg zöldveltelinije bolondított így cseppről-cseppre magába. Oh, az a mézes-gyümölcsös-krémes korty, amit nem donga alatt puhítottak! Oh, azok a finoman perverz aromák, amelyek nem tépázzák, csak szelíden borzolják a limbikus rendszert! Oh, az a percekig visszhangzó záróakkord!
Az álömlengést félretéve, ez a bor szíven talált. Az első adandó alkalommal rohantam a második palackért. És miközben a képzetes léc már valahol a nyolc pont magasságában lebegett, a második próba sem okozott csalódást, sőt, ámulatunk egyre nőtt, rajongásunk egyre mélyült. Belső használatra megtaláltam a ketrecharcos Hollóvár Furmint szalonkompatibilis, finomcsontú párját.
Szépen definiált, intenzív, egyedi illat rózsavízzel, fehérborssal és őszibarackkal. Kóstolva tökéletes egyensúlyt mutat: a korty gömbölyű, sima felszínű, miközben csupa élet. Ilyen érett, kristálytiszta, finom savszerkezettel talán még egyetlen magyar borban sem találkoztam. A korty fűszeres, olajos, krémes és viszonylag testes, de a szorgalmasan aládolgozó savak zokszó nélkül viszik előre. A lecsengés mandulás-marcipános ízekkel kezdődik és rózsaszirommal végződik - percekkel később. Ez a tramini annyira elegáns, friss, tiszta és finom, hogy nem lehet betelni vele. Föl sem tűnik, hogy félédes (pedig személy szerint nem vagyok a félműfajok rajongója). Konzervatív 8 pont – valójában nem tudom, hogy ebben a stílusban mit várhatnék még el. Best buy.
Netbirtok
Egy kis menedék a szőlőhegyen. Ez a kis netbirtok újjá akarja éleszteni a régi szőlőhegy világát. Újjá akarja építeni a ledőlt bástyákat, az enyészet világát, hogy újra élettel teljen meg a hegy, s a pince. Emlékezni, s újra átélni szeretne egy régi értékrendet. E sorok írója egy műegyetemet végzett srác, aki a jövőben a borral is szeretne foglalkozni.
Bussay-sarok
interjúk, cikkek, borok
- Csörnyeföldi Krónikák I.
- A borászkodás genetikai terheltség, olyan mint az őszülés vagy a kopaszodás
- Évértékelő
- Zala.hu - A jó bor titka...
- Pécsi Borozó - Pincelátogatás
- tothsandorvideo
- Bortársaság, 2008 november
- Deluxe Magazin, 2008 május
- Magyar Demokrata
- Zalamédia, 2007 március
- Gusto magazin, 2007 február
- Zalai hírlap, 2007 január
- Nemzetközi Gastroblues Fesztivál
- Muránia, 2006
- Borbarát magazin 2004 tavasz:
- Zalamédia, 2004 január
- Borbarát magazin, 2000 ősz
- Bussay Olaszrizling 2008
- Bussay Pinot Noir 2009
- Bussay Csókaszőlő 2009
- Bussay Olaszrizling 2007
- Bussay Rajnai Rizling 2008
- Bussay Tramini 2008
- Bussay Pinot Noir 2008
- Bussay Csörnyeföldi Rajnai Rizling 2007
- Bussay Csörnyeföldi Sárgamuskotály 2007
- Kerkaborum Furmint Reserve 2007
- Kerkaborum Furmint 2007
- Bussay 2007-es kóstoló
- Bussay Olaszrizling 2007
- Bussay Olaszrizling 2007
- Bussay Olaszrizling 2007
- Bussay Tramini 2007
- Bussay Szürkebarát, 2007
- Kerkaborum Vörcsöki Furmint 2006 (palack)
- Bussay Tramini 2007
- Bussay Esküvé 2004
- Csörnyeföldi Rajnai rizling 2006 (rezeda)
- Kerkaborum Vörcsöki Furmint 2006 (vörös és fehér)
- Bussay Esküvé 2006
- Kerkaborum Vörcsöki Furmint 2006
- Szürkebarát 2006
- Esküvé 2006
- Tramini 2006
- Turbórizling
- Esküvé 2005
- Szürkebarát 2005
- Tramini 2005
- Botrytis Tramini (édes) (korlátozott) 2006
- Szürkebarát 2005-06
- Esküvé 2005-06
- Olaszrízling 2003
- Tramini 2005
- Tramini 2003
- Bussay Esküvé 2006
- Bussay Rajnai Rizling 2006
- Bussay Esküvé 2003
- Bussay Olaszrizling 2006
- Bussay Szürkebarát 2006
- Bussay Esküvé 2006
- Bussay Esküvé 2005
- Bussay Szürkebarát 2003
- Bussay Szürkebarát 2005
- Szürkebarát 2005
- Esküvé 2004
- Esküvé 2005
- Esküvé 2005
- Bussay Esküvé 2005
- Olaszrizling, Sárga muskotály, Tramini 2003
Dr Bussay László borairól megjelent írások
Bussay Tramini 2008
A Művelt Alkoholista - 2010. április