A tramini nem könnyű műfaj. Bussay doktor szerint Csörnyeföldet azonban az Isten is a tramininek teremtette. Ősszel a nappalok és éjszakák közötti hőingadozás mértéke éppen e fajta szeszélyes természetéhez van igazítva.
Azt az alapigazságot, hogy a bor minősége a szőlőben kezdődik, a doktor úr igazán magáévá tette. Ültetvényei kifogástalanok, hozamkorlátozás tekintetében pedig csak a legnagyobbakhoz hasonlítható. Bussay hitvallása: egy tőke egy palack bor.
Sűrű, olajos test, buja, tobzódó zamatok |
Traminije évről évre hozza a formáját. Színe vibráló aranysárga, az illata: a pohárban rózsa nyílik. A traminit a kezdő borértők is könnyűszerrel felismerik. Jellegzetes rózsa- és licsiillatát egyetlen más bor sem képes produkálni.
Lámpalázasan legfeljebb egy kései szüretelésű tokajival lehetne összekeverni. Édeskés, botrytiszes-akácmézes jelleg valóban felfedezhető az illatban. Meg némi egzotikus, keleti fűszer. Ízben mindez töretlenül folytatódik. Sűrű, olajos test, buja, tobzódó zamatok, narancsvirágot és lime-ot ötvöző utóíz.
A keleti asszociáció kikerülhetetlen, főleg, ha megfelelő gasztronómiai partnert szeretnénk mellé választani. A távol-keleti konyha bármelyik fogását bátran ajánljuk. Mindent, amiben az édes-savanyú-csípős vonal tetten érhető. Mi - nem először - currys csirkéhez ittuk, tandoori kemencében sült szezámmagos piláffal. Ezúttal sem kellett csalódnunk.