Az ember nem rájön valami lényegesre, hanem megsúgják neki odaföntről. Aki ezt tudja, lehajtja a fejét, és azt mondja, megsúgták. Nincs a földön semmi sem ok nélkül...
Bussay László

Netbirtok

Egy kis menedék a szőlőhegyen. Ez a kis netbirtok újjá akarja éleszteni a régi szőlőhegy világát. Újjá akarja építeni a ledőlt bástyákat, az enyészet világát, hogy újra élettel teljen meg a hegy, s a pince. Emlékezni, s újra átélni szeretne egy régi értékrendet. E sorok írója egy műegyetemet végzett srác, aki a jövőben a borral is szeretne foglalkozni.

Dr Bussay László borairól megjelent írások

Bussay Olaszrizling 2007

Amuva, Palack, 2008. december

Sok jót hallottam már Bussay doktor 2007-es borairól, legutóbbi nem túl szerencsés találkozásunk csak fokozta kíváncsiságom. Aztán meg azt olvastam, hogy az olaszrizling a kedvence ebből az évjáratból, úgyhogy már nem volt kétséges, mi következik. A nagy számok bora: 10 gramm cukor, 8 gramm sav, 14 %-os alkohol.

Bussay Olaszrizling 2007

 

Szép narancsba hajló sárga, határozott zöldes fénnyel. Illata intenzív: diós, gyümölcsös. Mandarin, fehér húsú őszibarack, mézes citrom és kövek. Vonzó, friss, tulajdonképpen egyszerű ám semmiképp sem sablonos vagy unalmas. Természetes szépséget tükröz.

Szájban robbannak az érett, túlérett, édes gyümölcsök és a remek savak. Ízében leginkább sárgadinnyét, ananászt és citromos nápolyit véltem felfedezni. Lendületes és jóízű bor, egyszerre tud testes és üdítő lenni. Széles, mégis feszes testtel büszkélkedhet. Lecsengése hosszú, olaszrizlinges, és nem túl kesernyés. A maradékcukor nagyon jól áll neki, finommá teszi, de nem tompítja el, nem butítja le. Sőt, kihagyhatatlan szerepet vállal a kiválóan eltalált arányok kialakításában, amelyek ezt a bort pannon klasszissá teszik. 7 pont.