Az ember nem rájön valami lényegesre, hanem megsúgják neki odaföntről. Aki ezt tudja, lehajtja a fejét, és azt mondja, megsúgták. Nincs a földön semmi sem ok nélkül...
Bussay László

Netbirtok

Egy kis menedék a szőlőhegyen. Ez a kis netbirtok újjá akarja éleszteni a régi szőlőhegy világát. Újjá akarja építeni a ledőlt bástyákat, az enyészet világát, hogy újra élettel teljen meg a hegy, s a pince. Emlékezni, s újra átélni szeretne egy régi értékrendet. E sorok írója egy műegyetemet végzett srác, aki a jövőben a borral is szeretne foglalkozni.

Kelementelki Borház Tramini 2007

Kelementelke Erdélyországban található falu, Marosvásárhelytől 15 km-re délkeletre a Kis-Küküllő jobb partján. "Kelementelke a Gyalakútán alól következő első falu, mely utolsó fauja is Marosszéknek a Kis-Küküllő völgyében. Nevét az első idetelepülő Botos Kelementől származtatja a hagyomány" - írja Orbán Balázs A Székelyföld leírásában. Majd így folytatja - "szélesülő völgyet környező hegyeken már mindenütt szőlők zöldellenek, a szép térnek minden hantja mivelet alatt van, s gazdagon jutalmazza meg az emberi szorgalmat".

A Borház 2004-ben nyílt, a HHRF akkor ezt írta róluk: "Az 1700-as években épített kúria, amely helyet adott a kultúrotthonnak is, pincéjében Balogh Gyula helybéli gazdálkodó és Péterfi Sándor borász borházat nyitott. A felújított pince felülete 60 négyzetméter, 11 ezerliteres, kettő 20 hektoliteres, öt 200 literes hordókban tárolják a különböző évjáratú borokat. Balogh Gyula Kelementelkén 0,45 hektáron termeszt szőlőt, saját maga dolgozza fel. A borházban lévő mennyiséget a szinte fél hektárról nem bírja fedezni. Péterfi Sándorral együtt jó minőségű borokat vásárolnak fel. A kelementelki borházat a vállalkozók azzal a céllal nyitották meg, hogy bekapcsolódjanak a turizmusba. Egyféle borutat szeretnének létrehozni, hiszen Kelementelke a Marosvásárhely-Balavásár-Szováta útvonalon fekszik. A pincét már sok külföldi meglátogatta, ahol kóstolgathatták a borokat és természetesen vásároltak is. Egyszerre 25-30 személy foglalhat helyet a pincében, borkóstolóban, ahogy a helybéliek nevezik. A hegy nedűjét gondosan tisztított hordókban tárolják, a forgalmazás csak címkézett palackokban történik. A Kelementelki Borházban csak minőségi, eredetellenőrzött borokat kínálnak, mint a nagyenyedi Cuvé, szürkebarát, Tramini stb. A borokat a vállalkozók palackozzák és saját címkével látják el. A borházban szalmafonatú palackokban is lehet bort vásárolni. Az eddigi gyakorlat azt mutatja, hogy a külföldi látogatók körében kapósak a szalmafonatú palackokban árusított borok. Balogh Gyula elmondta, hogy a következőkben különböző rendezvényeket, szakmai tapasztalatcseréket, bemutatókat stb. kívánnak szervezni a Kelementelki Borházaban."

A szalmafonatos palack nyakában szűkszavú zöld címke lóg, az évjáraton kívül nem sokat tudunk meg arról, hogy mily módon készül ez a nedű. Arany színű, illatában és ízében is érződik a méz. Ezen kívül fűszeres, érett gyümölcsös, kis bodzás és talán halovány rózsás jegyeket lehet felfedezni ebben a viszonylag friss, könnyed borban. Valószínűleg a nem feltétlenül borkedvelő hölgyeknél is sikert arat (most lehetett volna a 'csajozós bort', mint fogalmat használni, de azt nem igazán szeretem).Összegezve egy kellemes Tramini Erdélyből. Szívből ajánlom!