Az ember nem rájön valami lényegesre, hanem megsúgják neki odaföntről. Aki ezt tudja, lehajtja a fejét, és azt mondja, megsúgták. Nincs a földön semmi sem ok nélkül...
Bussay László

Netbirtok

Egy kis menedék a szőlőhegyen. Ez a kis netbirtok újjá akarja éleszteni a régi szőlőhegy világát. Újjá akarja építeni a ledőlt bástyákat, az enyészet világát, hogy újra élettel teljen meg a hegy, s a pince. Emlékezni, s újra átélni szeretne egy régi értékrendet. E sorok írója egy műegyetemet végzett srác, aki a jövőben a borral is szeretne foglalkozni.

7 hektár füge

A Tormafölde melletti hegyen hét hektár területű fügeültetvényt telepítenek. A vállalkozó szellemű fügeültetvényesek e gyümölccsel, ebben a méretben úttörő munkát végeznek. Rokonok, barátok vagy tízen szorgoskodtak a hét végén a falu melletti hegyen. Egy kanalas traktor kiemelte a földet, a telepítőknek már csak ültetniük kellett a mintegy félméteres, gyökeres füge dugványokat.

7 hektár füge 7 hektár füge 7 hektár füge

- A környékbeli dombtetőkön, Lenti-hegyen, Csörnyeföldön sok helyen lehet találni tíz-húsz éves fügefákat, amelyek nem fagynak meg, és rendszeresen bő termést hoznak. Úgy gondoltuk, hogyha ezek a fák bírják, akkor miért ne lehetne több száz is. Így jött az első fügeültetvény ötlete - mondja Harcz Endre, a szubtrópusi gyümölcs ültetvény szintű termesztésére alapított Fügeliget Kft. ügyvezetője, aki meteorológiai megfigyelésekkel is megalapozta tervüket. Mint elmondta, a dombtetők klímája sokkal enyhébb, mint a völgyek vagy a sík, s ennek megfelelően választották ki az ültetvény területét. Az elmúlt napokban 500 csemetét ültettek el a szlovén határhoz közeli település közelében, s a terveik szerint jövő ősszel további ezer tövet tesznek a földbe. Az első gyümölcsök várhatóan már jövő nyáron megjelennek a fákon, de a nagyobb termést a harmadik évtől várják. A cégbejegyzés szerint is kifejezetten trópusi gyümölcsök termesztésére alapított, magyar magánszemélyek tulajdonában álló cég vezetője azt mondta: a hazai piacon gyümölcsként jelenleg szinte ismeretlen a füge, többnyire csak aszalt, szárított formában kapható. A cégtulajdonosok elképzelése szerint azonban lesz piaca a gyümölcsnek, amelyet lekvárként, pálinkaként és más termékként is feldolgoznak majd. A füge mínusz 15 fokig bírja a hőmérsékletet. Télen itt mínusz 12 fokot mértünk, lent a völgyben akkor mínusz 21 volt, ezt a különbséget használjuk ki - magyarázta ültetés közben az ügyvezető.

Kétségkívül úttörő kezdeményezés az ültetvény létrehozása, mert ismereteik szerint legközelebb Nápolyban és Marseilles-ben van összefüggő, nagyobb ültetvény. A szaporítóanyagot a környékbeli, részben már Olaszországból származó, illetve több évtizede a környéken élő fákból gyökereztették. Harcz Endre hangsúlyozta, semmiféle összefüggés nincs a globális felmelegedés és az ő vállalkozásuk között, hisz negyven-ötven éve is termett már a füge a térségben, amikor még szó sem volt az éghajlatváltozásról. Várakozásuk szerint jövőre már megmutatja magát a lilás-pirosas húsú termés, és ha minden sikerül, néhány év múlva lehet már nagyobb termésű szüretről beszélni. Mivel friss füge gyümölcs még nem létezik a hazai piacon, elsősorban a friss értékesítésében és a feldolgozásában gondolkodnak.

Közép-Európa leendő egyetlen fügeültetvényének egyik társtulajdonosa, Utassy Luca a Corvinus Egyetem Kertészmérnöki Karán tanul, s mint elmondta, nincs komoly szakirodalma a fügetermesztésnek, de a diplomamunkát már ebből szeretné írni. A tormaföldi telepítéshez felhasznált dugványokat többéves megfigyelések alapján szaporították a környékbeli anyanövényekről, elsősorban a fagytűrés alapján szelektálva. Ugyanis most ez a döntő, ezért telepítéskor a fiatal hajtásokat lehajtják, és földdel betakarják. Ügyvezető társa megemlítette még, hogy júniustól október végéig érik a füge, a közelben, Csörnyeföldön, ismerőseik nagy fügefájáról nemrég még fogyasztották a gyümölcsöt.

Forrás: zalaihirlap.hu & MTI Fotó: ZH, Floo