Az ember nem rájön valami lényegesre, hanem megsúgják neki odaföntről. Aki ezt tudja, lehajtja a fejét, és azt mondja, megsúgták. Nincs a földön semmi sem ok nélkül...
Bussay László

Netbirtok

Egy kis menedék a szőlőhegyen. Ez a kis netbirtok újjá akarja éleszteni a régi szőlőhegy világát. Újjá akarja építeni a ledőlt bástyákat, az enyészet világát, hogy újra élettel teljen meg a hegy, s a pince. Emlékezni, s újra átélni szeretne egy régi értékrendet. E sorok írója egy műegyetemet végzett srác, aki a jövőben a borral is szeretne foglalkozni.

Dr. Bussay Lászlóval készült interjúk, vele foglakozó cikkek.

Gusto magazin, 2007 február

Régi és kedves ismerősünk Bussay László doktor, civilben öt kis muravidéki falu háziorvosa a hármas határnál, amúgy a tudatos kézműves borászkodás szigorú hozamkorlátozással dolgozó bormestere. A Gusto II. évfolyamának 7. számában úgy jellemeztük, hogy kicsit olyan, mint Bessenyei, a tanyasi dúvad.
(Volt a felejthetetlen ötvenes években egy film, ahol a későbbi magyar nábob, Reb Tevje és kisgazda bariton egy öntörvényű, nagy erejű, életvidám ősbölényt játszott, egy szuszra gurított le egy egész üveg pálinkát fekete-fehérben, és az istennek se akart belépni a téeszbe, de aztán megvilágosodott persze, amiben elévülhetetlen érdemei voltak Bara Marának). Bussay borai úgy illatosak, hogy testesek, mert érleltek, a doktor nagy tölgyfahordókban finomhangolja magas beltartalmi értékű, hatalmas extraktú és tömör, olajos mozgású olaszrizlingjét, traminijét, szürkebarátját és Esküvé nevű küvéjét. Az Esküvé tramini és ezerfürtű házasítása (az ezerfürtű pedig traminivel fedeztetett hárslevelűből született 1950-ben a kecskeméti kutatóban, a küvében tehát a hárslevelű mellett tramini lép nászra a traminivel inceszt aktusban avégett, hogy a hárslevelű férfias keménysége visszafogja a tramini közönségességre hajlamos nőies lágyságát). Hordó, de nem újhordó, nem megyünk el a tannin-klubba, mondja a doktor, de a borok nem túloxidáltak, mert a finomseprűn-tartás olyan redoxpotenciált, reduktív állapotot tart fenn a hordóban, hogy egyszerre maradnak meg a gyümölcsösaromák, és lesz szép testes, érlelt és olajos textúrájú a bor. Itt is vad tavaszi építkezések folynak, bővül feldolgozó, az ászokpince, a palackos tároló, hogy legyen hol érlelni-tárolni a hozamkorlátozott tőkékről fakadó borokat. Bussay doki tőkénként egy kilónyi szőlőt hagy fenn a jó kis meleges dűlőkben kapaszkodó tőkéin, itt is az agyagos-folyami kavicsos-löszös vályog és barna erdőtalaj borította szépséges zalai dombok hullámzanak, hol teljes és szép életet lehet élni.