Az ember nem rájön valami lényegesre, hanem megsúgják neki odaföntről. Aki ezt tudja, lehajtja a fejét, és azt mondja, megsúgták. Nincs a földön semmi sem ok nélkül...
Bussay László

Netbirtok

Egy kis menedék a szőlőhegyen. Ez a kis netbirtok újjá akarja éleszteni a régi szőlőhegy világát. Újjá akarja építeni a ledőlt bástyákat, az enyészet világát, hogy újra élettel teljen meg a hegy, s a pince. Emlékezni, s újra átélni szeretne egy régi értékrendet. E sorok írója egy műegyetemet végzett srác, aki a jövőben a borral is szeretne foglalkozni.

Dr Bussay László borairól megjelent írások

Szürkebarát 2006

Deluxe Magazin, 2008 május A pálosok jó munkát végeztek, semmi kétség. A szürkebarát nem csak Egerben, hanem az ország másik végében, Csörnyeföldön is otthonra talált. Köszönhető ez persze Bussay Lászlónak is.

Az alacsony kordonon művelt szőlőt annál jobban nemigen lehet hozamkorlátozni, ahogy azt a doktortól megszoktuk. Vagyis a már említett egy tőke egy palack bor az alapképlet. Jöhet akár hóvihar is, ilyen szigorú filozófia mellett nem nagyon okozhat csalódást egyetlen évjárat sem. A stílushoz hozz tartozik még, hogy első töltésű újfában, de nagy hordóban érlelődött az anyag.
A fás jegyek ezért teljességgel hiányoznak. Helyettük tökéletes az egyensúly a gyümölcsös és a minerális alkotóelemek között. A pohárban lassan, méltóságteljesen mozog, a kehely falára tapadva nagy testről árulkodik. Csak egészen kivételes fehérborok rendelkeznek ilyen húsos testtel, ilyen krémes-olajos szerkezettel. A természetes borkészítés, a spontán erjesztés és a folyamatos odafigyelés eredménye nem más, mint az egyéni illat, a mély ízek, a hosszú lecsengés és a felismerhető Bussay-stílusjegy.